Visiace zámky klasické aj bezpečnostné

Visiace zámky

Skvelou vlastnosťou visiacich zámkov je to, že s nimi jednoducho uzamknete takmer akýkoľvek objekt. Pri výbere visiaceho zámku by ste mali zvážiť predovšetkým miesto jeho využitia. Na šatňovú skrinku väčšinou postačuje aj štandardný strmeňový visiaci zámok, avšak na vonkajšiu bránu prípadne zvýšenú ochranu majetku by ste mali siahnuť po bezpečnejších visiacich zámkoch. Do vonkajšieho prostredia sú vhodné visiace zámky s odolnosťou voči korózii.

Pozrite si video kde testujeme otváranie visiacich zámkov deštruktívnou aj nedeštruktívnou metódou: (odkaz na video pre celú obrazovku)

Ako vybrať visiaci zámok a aké je ich rozdelenie?
 

Keď uvažujete nad kúpou visiaceho zámku, pravdepodobne chcete zabezpečiť svoj objekt (skrinka, budova...), a v druhom rade pravdepodobne ste premýšľali nad komfortom využívania - viac visiacich zámkov na jeden kľúč, lanko / reťaz na atypické a jednoduché uzamknutie (bicykel, smetiak, brána) prípadne či na kľúč alebo na kódové čísla.

Z hľadiska komfortu a potreby veľkosti sa musíte rozhodnút vy, avšak my Vám vieme poradiť aspoň ohľadom bezpečnosti, čo by bolo pre vás najvhodnejšie. Uvažujte nad typom zlodeja proti ktorému sa chcete zabezpečiť, tu sú úrovne:

1. zlodej bez prípravy - kolega čo Vám tajne kradne jedlo z chladničky / deti čo si v škole kradnú navzájom - na zabezpečenie Vám bude stačiť hociaký bežný zámok. Hlavné je, že keď uvidíte prekonaný zámok, viete že bol Váš osobný priestor narušený. V mnohých prípadoch však predídete čo i len pokusom, pretože zámok už len opticky odradí 80% pokusov o vniknutie.

2. náhodný okoloidúci zlodej so skalou / kladivom - nevie čo máte za dverami (napríklad v búde) a nechce robiť hluk. Ak tam nemáte nič cenné, stačí aj štandardný stredne veľký / väčší zámok. Volili by sme aspoň triedu bezpečnosti 2. Opticky by ho mal odradiť od pokusu o vlámanie.

3. pripravený zlodej amatér ktorý nechce robiť hluk - tento typ útoku sme použili v našom videu. Náradie (pajser, kliešte, kladivo...) si kúpi v obchode a chce Vás vykradnúť. Dobré by bolo sa zabezpečiť aspoň čapovým visiacim zámkom alebo s krytým strmeňom. Malo by to stačiť. Zvolili by sme bezpečnostnú triedu 3, ktorá by mala stačiť, prípadne vyššiu. Hoci sa môžu zdať čapové zámky podobné obyčajným, v bezpečnosti sú však naozaj značne lepšie vďaka ich konštrukcii.

4. pripravený zlodej profík ktorý sa nebojí robiť hluk aspoň minútu - Výbavou takéhoto zlodeja sú väčšinou všetky základné nástroje, avšak môže to byť aj uhlová brúska, aku-vŕtačka s vrtákmi, píla, planžety... Tu je dôležité si uvedomiť, že všetko sa dá prekonať. Aj trezor banky, je to len otázka času, vybavenia, skúseností... Tu predpokladáme, že zlodej vie že parkujete drahú motorku v garáži, prípadne skladujete niečo drahé za dverami. Tu by sme odporúčali visiace zámky testované podľa spoľahlivej normy EN 12320 v najvyšších triedach odolnosti 3, 4, 5, 6 (6. = najvyššia). Pozor, veľa výrobcov píše zavádzajúce vlastné triedy odolnosti, ktorých postup testovania nedohľadáte.

Na záver taká naša univerzálna rada: investícia do visiaceho zámku môže byť okolo 1% hodnoty toho, čo chráni. Ak máte náradie v búde za povedzme 1000€, tak zámok za 10-20€ odvedie dobrú prácu. Ak máte drahú motorku, tak zámok za 100-200€ môže byť dobrá investícia, a budete môcť kľudne spávať, pretože aj dobre pripravený zlodej neprekoná takýto zámok.
Je to malá investícia, a v prípade pokusu o vlámanie sa vám finančne aj časovo niekoľkonásobne vráti.

 

Typy a rozdelenie visiacich zámkov:
 

1. Strmeňový visiaci zámok - je najpoužívanejším typom visiaceho zámku. Vďaka jeho jednoduchej konštrukcii, širokému oblúku a rôznych veľkostiach je možné ich použiť takmer kdekoľvek. Výhodou je aj nízka cena. Nevýhodou týchto visiacich zámkov je nižšia bezpečnosť. Keďže oblúk nie je chránený, je jednoduchšie ho prestrihnúť alebo odraziť kladivom.

2. Čapové visiace zámky - sú predovšetkým robené pre vyššie zabezpečenie zariadenia / objektu. Ich výhoda spočíva v tom, že strmeň je krytý masívnym telom zámku, majú voľne otočný čap a istenie oceľovou guličkou. Metódy prekonania ako pílenie, vytrhnutie, odbitie a odstrihnutie sú značne sťažené práve vďaka špecifickému isteniu, konštrukcii a menšiemu manipulatívnemu priestoru. Je dobré zvoliť taký čapový visiaci zámok, aby bol čap čo najviac krytý v uzamknutom telese (petlica, očká brány...).

3. Visiace zámky s krytým strmeňom - zvyčajne sa jedná taktiež o bezpečnejšie zámky. Telo zámku ktoré kryje strmeň mu má dodať pevnosť voči prestrihnutiu veľkými kliešťami. Nevýhodou však môže byť problémová inštalácia kvôli malému priestoru

4 Visiace zámky z nehrdzavejúcej ocele - sú vyrábané pre použitie hlavne v exteriéri v daždivých / vlhkých podmienkach. Strmeň je namiesto oceľového z nehrdzavejúcej ocele, čo dodá visiacemu zámku maximálnu ochranu voči korózii. Z hľadiska bezpečnosti sú + - rovnaké ako štandardné zámky. Vyrábajú sa vo viac variantách podľa potrieb zabezpečenia.

5. Kódové / číslicové visiace zámky - sú výhodné ak si nechcete so sebou nosiť kľúč (napríklad skrinka na kúpalisku), alebo strácate kľúče. Taktiež sú vhodné pre deti na školské skrinky. Bezpečnosť je zvyčajne nižšia než pri štandardných visiacich zámkoch.

6. Lankové a reťazové visiace zámky - ideálne pre uzamknutie bicyklov, motoriek a atypických brán. Vďaka tomu, že môžete obvinúť reťaz / lanko aj niekoľko krát okolo objektu, robí to z nich vhodných kandidátov na akékoľvek atypické a jednoduché uzamknutie. Obvyklá dĺžka 300-1500 mm vyrieši akúkoľvek potrebu.

ISEO CITY M2 - 25 mm
Naskladnené
Kvalitná rada visiacich zámkov ISEO CITY M2. 25 mm je druhý najmenší z tejto rady visiacich zámkov.
3,84 €s DPH
ISEO CITY M2 - 50 mm
Naskladnené
Stredne veľký, kvalitný strmeňový visiaci zámok s bezpečnostnou triedou 2. Vhodný pre bezpečnejšie uzamknutie očiek s menšími otvormi.
10,80 €s DPH
ISEO CITY 500
Naskladnené
ISEO 500 je bezpečnostný čapový visiaci zámok. Čapový mechanizmus sa nedá tak ľahko vytrhnúť, telo zámku kryje strmeň, a strmeň je voľne otočný pre čo najvyššiu odolnosť voči prepíleniu.
16,56 €s DPH
ISEO CITY 600
Naskladnené
Hranatý zámok ISEO CITY 600, je bezpečnostný čapový visiaci zámok. Vyznačuje sa svojím pomerom cena/bezpečnosť/kvalita.
20,94 €s DPH
ISEO CITY 900
Naskladnené
Extra pevný bezpečnostný čapový zámok. Veľmi dobre zabezpečí akýkoľvek objekt, a má aj dosť široký priestor pre viac vzdialené oká petlíc.
29,88 €s DPH
ISEO CLARUS 66 mm
Naskladnené
Pancierový bezpečnostný čapový zámok ISEO Clarus. Tieto bezpečnostné zámky sa vyznačujú vysokou kvalitou, bezpečnosťou aj odolnosťou.
49,20 €s DPH
ISEO CLARUS 75 mm
Naskladnené
Bezpečnostný čapový visiaci zámok CLARUS 75 mm je bezpečný a odolný visiaci zámok, testovaný podľa normy 12320 - bezpečnosť 3 a odolnosť voči korózii 5.
53,52 €s DPH
ISEO CLARUS 84 mm
Naskladnené
Bezpečnostný čapový zámok trezorového typu. Kvalitný, vysoko bezpečný a odolný - tieto parametre vystihujú čapové zámky ISEO Clarus.
59,40 €s DPH
ISEO kódový zámok
Skladová položka
Kvalitný, dizajnový a funkčný kódový visiaci zámok ISEO. Zámok má spoľahlivý mechanizmus otočných koliesok, ktorý prešiel prísnou kontrolou kvality spoločnosti ISEO.
6,96 €s DPH